Menstruatieklachten

Veel jonge meiden en vrouwen worden in hun dagelijkse leven beperkt omdat ze zoveel last hebben van hun menstruatie. Een menstruatie hoort zonder al te veel klachten te verlopen.

Menstruatiepijn, hevig bloedverlies en vermoeidheid zijn de meest voorkomende klachten. Gelukkig is hier heel vaak wat aan te doen!

Afpraak maken

Menstruatieklachten

Veel jonge meiden en vrouwen worden in hun dagelijkse leven beperkt omdat ze zoveel last hebben van hun menstruatie. Een menstruatie hoort zonder al te veel klachten te verlopen.

Menstruatiepijn, hevig bloedverlies en vermoeidheid zijn de meest voorkomende klachten. Gelukkig is hier heel vaak wat aan te doen!

Afpraak maken

Als holistisch therapeut ben ik gespecialiseerd in de behandeling van menstruatieklachten

Vanuit de Natuurgeneeskunde en de Chinese Geneeskunde zien we lichaam en geest als één geheel. Emoties en gezondheid hebben een heel duidelijk verband met elkaar. Zo zijn stress en spanning vaak onderliggende oorzaken bij klachten. Maar ook spelen voeding en klimaatfactoren zoals kou en vocht bijvoorbeeld een belangrijke rol. Ze hebben namelijk effect op de vrije stroom van Qi, je levensenergie en kunnen een bepaalde klacht verergeren of juist verbeteren. 

Met een combinatie van Voetreflex Plustm therapie , Chinese Geneeskunde en Wikkeltherapie kan ik je op een natuurlijke wijze ondersteunen. Hierbij kijk ik niet alleen naar je menstruatieklacht, maar naar jou als vrouw in het geheel: naar lichamelijke, emotionele en mentale klachten. Zo pakken we niet alleen je klacht zelf aan, maar ook de onderliggende verstoring.

In mijn praktijk zie ik regelmatig welke invloed stress en voeding hebben op de menstruatie van jonge meiden en vrouwen. Als we kijken naar de bloeddoorstroming en de energiedoorstroming en dan met name in het bekkengebied, zien we dat teveel stress de bloed- en energiestroom in het lichaam verstoort en op bepaalde gebieden doet stagneren. Dit merk je zelf vaak door het optreden van klachten zoals een krampende buikpijn, stolsels in het menstruatiebloed of een onregelmatig menstruele cyclus.

Voeding zoals veel rauwkost, koemelkproducten en koude dranken, kunnen menstruatieklachten veroorzaken of verergeren, terwijl gember en kamille ze juist kunnen helpen verlichten. Daarom kijk ik ook altijd met je naar naar jouw voedingspatroon en leefstijl. Geen dieet voorschriften, maar wel voedingsadviezen die op natuurlijke wijze iets voor jouw lichaam kunnen doen. Ook krijg je praktische tips waarmee je zelf thuis aan de slag kunt. Zo werken we samen aan het verbeteren van je menstruatie en het reguleren van je menstruele cyclus!

Menstruatieklachten weetjes

  • Intensief sporten, ondergewicht, overgewicht, medicijngebruik zoals de Orale anticonceptiepil, roken, alcohol, voeding en stress hebben een verstorende werking op de hormoonhuishouding en dus ook op je menstruele cyclus!
  • Geraffineerde suikers, tarwe, zuivel, sommige sojaproducten, light producten en E nummers in verpakt voedsel kunnen onze hormoonbalans flink verstoren. Vermijd deze producten als je hormonale klachten hebt en eet juist zoveel mogelijk onbewerkt en puur voedsel.
  • 80% van de vrouwen met endometriose blijkt intolerant blijkt voor tarwe. Heb je endometriose, probeer dan eens tarwe, rogge, gerst en spelt te vermijden; ze bevatten namelijk gluten. Gluten irriteren je darmwand, wat ontstekingen kan bevorderen. Het schrappen van deze gluten kan veel verlichting geven!

Menstruatie wat is normaal? Pijn of klachten

De meeste meiden worden voor de eerste keer ongesteld tussen de 11 en 16 jaar. Vooral bij jonge meiden en bij vrouwen die de menopauze naderen verloopt de menstruele cyclus vaak onregelmatig, dit is heel normaal.

De menstruatiecyclus duurt van de eerste dag van de bloeding tot de volgende eerste dag van een bloeding. Een regelmatige cyclus duurt tussen 21 en 35 dagen. Is je cyclus korter dan 21 dagen of langer dan 35 dagen, of verschilt deze steeds met 7 dagen, dan spreken we van een onregelmatige cyclus. Menstrueren hoort erbij en gelukkig maar want het betekent dat je een eisprong hebt en dus vruchtbaar bent.

Wanneer je ongesteld bent trekt je baarmoeder samen om zo het opgebouwde baarmoeder slijmvlies uit je baarmoeder af te kunnen stoten. Vlak voor en tijdens je menstruatie kun je last krijgen van lichamelijke menstruatieklachten zoals: pre menstruele hoofdpijn, pijnlijke borsten, een opgeblazen gevoel en/of krampen in je onderbuik, lage rugpijn en vermoeidheid. Ook kun je mentale klachten ervaren zoals een kort lontje, sneller verdrietig of somber zijn.

Stolsels, hevig bloedverlies, hevige menstruatiekrampen, Premenstrueel syndroom (PMS) en onregelmatige menstruaties, ze horen er niet bij en geven aan dat het nodige te verbeteren valt! Wil jij op natuurlijke weg jouw klachten verminderen dan ga ik graag samen met je aan de slag!

Dit kun je zelf doen om menstruatiepijn te verminderen

Zorg voor warme voeten
Koude voeten hebben een nadelige invloed op je menstruatie(cyclus) en kunnen menstruatieklachten aanjagen! Vanuit de Chinese Geneeskunde staan de nieren voor het functioneren van onze geslachtsorganen. De nier meridiaan loopt vanuit je voeten naar je baarmoeder en nieren omhoog. Zorg dus altijd dat je voeten en enkels warm zijn!

Warmte geeft vaak verlichting van menstruatiepijn
Leg bijvoorbeeld een kruik of kersenpitten zak tegen je onderbuik of onderrug.

Kamille heeft een kalmerende en ontspannende werking
Kamille is een echte multi tasker onder de kruiden! Met haar rustgevende en kalmerende werking, is Kamille het kruid om te gebruiken wanneer je last hebt van menstruatiepijn.

Je kunt met kamilleolie je onderbuik zachtjes masseren, dit helpt om je baarmoeder te ontspannen. Of drink kamillethee om zowel de pijn te verlichten als de menstruatie zelf te kalmeren. Kamille is een natuurlijk kruid, gebruik het daarom met mate, 2 kopjes per dag vlak voor en/ of tijdens je ongesteldheid is genoeg. (Af te raden bij gebruik van bloedverdunners). 

Recept kamille thee

  • Verwarm 150 ml water
  • Neem 2 theelepels kamille kruiden 
  • Voeg het warme maar geen kokend water toe en laat het 5 minuten rustig trekken.