Menstruatieklachten

Veel meiden en vrouwen worden in hun dagelijkse leven beperkt omdat ze zoveel last hebben van hun menstruatie. Een menstruatie hoort zonder al te veel klachten te verlopen.

Pijnlijke menstruaties, veel bloedverlies tijdens de menstruatie, PMS en onregelmatige menstruaties, zijn veel voorkomende klachten. Gelukkig is hier heel vaak wat aan te doen!

Afpraak maken

Menstruatieklachten

Veel jonge meiden en vrouwen worden in hun dagelijkse leven beperkt omdat ze zoveel last hebben van hun menstruatie. Een menstruatie hoort zonder al te veel klachten te verlopen.

Pijnlijke menstruaties, veel bloedverlies tijdens de menstruatie, PMS en onregelmatige menstruaties, zijn veel voorkomende klachten. Gelukkig is hier heel vaak wat aan te doen!

Afpraak maken

Als holistisch therapeut ben ik gespecialiseerd in de behandeling van menstruatieklachten

Met een combinatie van verschillende behandeltechnieken namelijk Voetreflex Plustm therapie, Chinese Geneeskunde en Wikkeltherapie heb ik veel mogelijkheden om je menstruatieklachten te verlichten.

In mijn praktijk zie ik regelmatig welke invloed stress heeft op de menstruatie en de cyclus. Teveel stress kan je cyclus geheel verstoren! Bij langdurige stress zorgt je lichaam voor hoge cortisol spiegels (stress hormonen). Dit gaat ten koste van de aanmaak van oestrogeen en progesteron, de hormonen die verantwoordelijk zijn voor een menstruatie. Stress verstoort ook de vrije doorstroom van energie (Qi) in het lichaam, waardoor er in bepaalde gebieden stagnatie ontstaat. Vaak krijg je dan last van pijnlijke menstruaties, PMS, hoofdpijn, klonters in je menstruatiebloed of een onregelmatige cyclus. 

Maar ook voeding kan een verstorende werking hebben op de hormoonhuishouding en daardoor op je menstruatie! Onder het kopje menstruatieklachten weetjes, lees je hier meer over.

Tijdens je 1e consult kijken we daarom ook altijd naar jouw voedingspatroon en levensstijl. Je krijgt praktische leefstijl tips waarmee je zelf thuis aan de slag kunt en voedingsadviezen (geen dieet voorschriften) die op natuurlijke wijze iets voor jouw lichaam kunnen doen. Zo pakken we niet alleen je klachten aan, maar ook de onderliggende verstoring, waardoor de balans in je lichaam zich kan herstellen.

Menstruatieklachten weetjes

  • Geraffineerde suikers, tarwe, zuivel, sommige sojaproducten, light producten en E nummers in verpakt voedsel kunnen onze hormoonbalans flink verstoren! Vermijd deze producten als je hormonale klachten hebt en eet juist zoveel mogelijk onbewerkt en puur voedsel.
  • Het eten van veel rauwkost, koemelkproducten en koude dranken kunnen menstruatieklachten verergeren. Gember en kamille kunnen juist weer veel doen om deze klachten te verlichten.
  • Intensief sporten, ondergewicht, overgewicht, medicijngebruik zoals de Orale anticonceptiepil, roken, alcohol, voeding en stress hebben een verstorende werking op de hormoonhuishouding en dus ook op je menstruele cyclus!
  • 80% van de vrouwen met endometriose blijkt intolerant voor tarwe! Heb je endometriose? Probeer dan eens tarwe, rogge, gerst en spelt te vermijden; ze bevatten namelijk gluten. Gluten irriteren je darmwand, wat ontstekingen kan bevorderen. Het schrappen van deze gluten kan veel verlichting geven!

Menstruatie wat is normaal? Pijn of klachten

De meeste vrouwen worden voor de eerste keer ongesteld tussen de 11 en 16 jaar.

De menstruatiecyclus duurt van de eerste dag van de bloeding tot de volgende eerste dag van een bloeding. Een regelmatige cyclus duurt tussen 21 en 35 dagen. Is je cyclus korter dan 21 dagen of langer dan 35 dagen, of verschilt deze steeds met 7 dagen, dan spreken we van een onregelmatige cyclus. Vooral bij jonge meiden en bij vrouwen rond de menopauze verloopt de menstruele cyclus vaak onregelmatig, dit is heel normaal.

Wanneer je ongesteld bent trekt je baarmoeder samen om zo het opgebouwde baarmoeder slijmvlies uit je baarmoeder af te kunnen stoten. Door de hormoon veranderingen kun je vlak voor en tijdens je menstruatie last krijgen van: gevoelige borsten, vermoeidheid, een opgeblazen gevoel en/of lichte krampen in je onderbuik of een zeurend gevoel in je onderrug. Ook kun je sneller prikkelbaar of verdrietig zijn.

Een menstruatie hoort zonder problemen te verlopen en hoort ook zeker niet je dagelijkse dingen te belemmeren! Veel bloedverlies, hevige buik- en onderrug pijn, klonters in je menstruatiebloed, vermoeidheid, hoofdpijnen, Premenstrueel syndroom (PMS), moodswings of een onregelmatige cyclus, horen er niet bij en geven aan dat er verstoringen zijn! Met Voetreflex Plustm therapie, Chinese Geneeskunde en Wikkeltherapie kun je gelukkig vaak veel doen om deze klachten te verlichten.

Dit kun je zelf doen om menstruatiepijn te verminderen

Zorg voor warme voeten
Koude voeten hebben een nadelige invloed op je menstruatie(cyclus) en kunnen menstruatieklachten aanjagen! Vanuit de Chinese Geneeskunde staan de nieren voor het functioneren van onze geslachtsorganen. De nier meridiaan loopt vanuit je voeten naar je baarmoeder en nieren omhoog. Zorg dus altijd dat je voeten en enkels warm zijn!

Warmte geeft vaak verlichting van menstruatiepijn
Leg bijvoorbeeld een kruik of kersenpitten zak tegen je onderbuik of onderrug.

Kamille heeft een kalmerende en ontspannende werking
Kamille is een echte multi tasker onder de kruiden! Met haar rustgevende en kalmerende werking, is Kamille het kruid om te gebruiken wanneer je last hebt van menstruatiepijn.

Je kunt met kamilleolie je onderbuik zachtjes masseren, dit helpt om je baarmoeder te ontspannen. Of drink kamillethee om zowel de pijn te verlichten als de menstruatie zelf te kalmeren. Kamille is een natuurlijk kruid, gebruik het daarom met mate, 2 kopjes per dag vlak voor en/ of tijdens je ongesteldheid is genoeg. (Af te raden bij gebruik van bloedverdunners). 

Recept kamille thee

  • Verwarm 150 ml water
  • Neem 2 theelepels kamille kruiden 
  • Voeg het warme maar geen kokend water toe en laat het 5 minuten rustig trekken.