Stress verminderen

We hebben allemaal wel eens stress. Je hebt er een bepaalde mate van nodig om goed te kunnen functioneren. Maar chronische stress kan serieuze problemen met je gezondheid veroorzaken.

In mijn praktijk werk ik vanuit een holistische werkwijze gericht op ondersteuning van je herstel op alle niveaus: lichamelijk, mentaal, emotioneel en gedrag/ leefstijl.

Afspraak maken

Stress verminderen

We hebben allemaal wel eens stress. Je hebt er een bepaalde mate van nodig om goed te kunnen functioneren. Maar chronische stress kan serieuze problemen met je gezondheid veroorzaken.

In mijn praktijk werk ik vanuit een holistische werkwijze gericht op ondersteuning van je herstel op alle niveaus: lichamelijk, mentaal, emotioneel en gedrag/ leefstijl.

Afspraak maken

Wat is stress?

Stress is de spanning die je voelt voor een sollicitatiegesprek, of wanneer je wilt oversteken en er plots een auto voor je de weg opschiet. Door aanmaak van stress hormonen gaat je hartslag en ademhaling omhoog, spannen we onze spieren aan en stijgt de bloeddruk. Deze reacties zorgen dat je alert bent en geconcentreerd kunt reageren. Zodra de gebeurtenis voorbij is, neemt de spanning weer af.

Ongezonde stress ontstaat als je lichaam onvoldoende tijd krijgt om te herstellen. De spanning houdt te lang aan, komt te vaak voor en er is onvoldoende gelegenheid om tussentijds te herstellen. Het zorgt ervoor dat je lichaam constant in de overlevingsstand staat. Het verzwakt je immuunsysteem en kan je hormoonhuishouding flink verstoren!

Zoek je hulp bij stress?

Chronische stress zorgt voor veel lichamelijke en mentale klachten. 80% van alle ziektebeelden zijn gerelateerd aan stress. Het is daarom erg belangrijk om ook iets aan je stress te doen, wanneer je je gezondheid en welzijn wilt versterken!

In mijn praktijk werk ik vanuit een holistische werkwijze gericht op ondersteuning van je herstel op alle niveaus: lichamelijk, mentaal, emotioneel en gedrag/ leefstijl. Samen onderzoeken we waar je spanning vasthoudt en waar de energie geblokkeerd is. Met behulp van voetreflextherapie, het behandelen van de meridianen en acupunctuurpunten en kruidenolie pakkingen op het lichaam, kunnen we die gebieden behandelen waar de beweging, doorbloeding of energie geblokkeerd is. Zo kun je weer ontspannen en wordt de chronische stressreactie doorbroken: je lichaam keert terug in de natuurlijke staat van rust die na stress hoort te komen.

Met leefstijl coaching werken we aan balans in jouw draagkracht en draaglast:

 • Waar krijg jij energie van?
 • Waar voel je je fijn bij?
 • Welke dingen kosten je energie?
 • En hoe kun je deze last verlichten?

“Elke gedachte en elke emotie heeft invloed op ons lichaam”

Een holistische kijk op stress verminderen

Vanuit de Chinese Geneeskunde zien we het lichaam als een energiesysteem, welke bestaat uit energiebanen ook wel meridianen genoemd en energiepunten ook wel acupunctuurpunten genoemd. Het vrij kunnen stromen van je levensenergie, ook wel Qi genoemd, is de basis voor een goede gezondheid. Emoties, spanningen, slechte voeding en een ongezonde leefstijl verzwakken en verkrampen je lichaam, waardoor de energie niet meer vrij kan stromen en stagneert. Dit is het moment waarop je lichaam signalen afgeeft, bijvoorbeeld: verhoogde hartslag en ademhaling, hoofdpijn, diarree, pijnlijke nek- en schouderspieren.

Ons lichaam en onze geest communiceren continu met elkaar en beïnvloeden elkaar: het lichaam reageert op wat we denken en voelen en andersom dat wat er in ons lichaam gebeurt, heeft invloed op wat je denkt en hoe je je voelt. Je kunt  dus ook op verschillende manieren stress verminderen: lichamelijk, mentaal en emotioneel. ZenEnZijn staat voor een holistische werkwijze waarbij al deze aspecten aandacht krijgen.

De symptomen zijn onder te verdelen in 4 categorieën:

 1. Lichamelijke symptomen: hoofdpijn, verhoogde hartslag en ademhaling, slaapproblemen, huiduitslag, maagklachten, diarree of juist obstipatie, gespannen spieren.
 2. Emotionele symptomen: kort lontje, somber, sneller emotioneel, je gejaagd/ onrustig voelen.
 3. Gedragsmatige symptomen: meer of minder eten, moeilijk keuzes kunnen maken en besluiten kunnen nemen, je terugtrekken, veel dingen tegelijk doen, minder productief zijn op het werk, vaker fouten maken, vaker ruzie/ in conflict met anderen.
 4. Mentale symptomen: vergeetachtig, concentratieverlies, last van negatieve of sombere gedachten, tegen dingen op zien, veel dingen ervaren als ‘moeten’.

Ja zeker, Je kunt je voorstellen dat bepaalde producten zoals cafeïne, gevoelens van gejaagdheid en onrust versterken.

Geraffineerde suikers bijvoorbeeld zorgen voor hoge bloedsuikerspiegels wat stress in de hormoonhuishouding geeft. Vermijd deze dus het liefst en zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel, eet bijvoorbeeld om de twee uur, eet langzame koolhydraten, producten met een hoge dosis vitamine C zijn juist geschikt omdat het sterke antioxidanten zijn en je immuunsysteem versterken. Groene groenten, vette vis en para noten (maar niet meer dan 3 per dag) zijn ook musthaves voor je hersenen!

We kunnen allemaal wel wat tips gebruiken om jezelf, in onze vaak hectische levens, te ontspannen en je lichaam en geest in balans te brengen. Vaak maken kleine aanpassingen al een groot verschil.

 • Beweging: wandelen, zwemmen, sporten (maar niet te intensief). Het is bewezen dat beweging je stresshormonen vermindert.
 • Balans: help je lichaam en geest in balans te brengen en je energiestroom (je Qi) te versterken met yoga, tai chi, qi gong, meditatie, mindfulness.
 • Slaap: zorg voor voldoende slaap, in de nacht herstelt je lichaam en kom je tot rust. Heb je moeite om in te slaap te komen of word je vaak wakker? Muziek luisteren met Delta hersen golven (You tube delta waves) kalmeren je brein en ondersteunen je slaap.
 • Schrijf je gedachten van je af en bedenk je: je bent niet wat je denkt, je bent niet je emotie, je hebt een emotie en je hebt een gedachte en deze kunnen we sturen, veranderen!
 • Neem een paar keer per week een (voet)bad met lavendelolie. Warmte ontspant en de geur van lavendel verlaagt je hartslag en vermindert angst. Bovendien heeft lavendel ook een gunstige invloed op je spieren!
 • Stop met multitasken: stel prioriteiten en doe 1 ding tegelijk.
 • Beoefen dankbaarheid: dankbaarheid geeft een gevoel van verlichting en geluk, het verhoogt je energieniveau en je bewustzijn. Neem voor het slapen gaan een paar minuten tijd en rust voor jezelf. Sluit je ogen en vraag aan jezelf: waar ben ik vandaag dankbaar voor. Met dankbaarheid je dag afsluiten beïnvloed je onderbewustzijn positief. Als je dit elke avond doet, zul je merken dat je met een prettiger gevoel gaat slapen en je meer stil staat bij de dingen die goed gaan en waar jij je prettig bij voelt. En wat je aandacht geeft groeit!

Wanneer je chronisch spanning ervaart, heb je vaak het gevoel geleefd te worden en geen grip op dingen te hebben. Deze gedachten en emoties hebben ongelooflijk veel invloed. Ze bepalen in grote mate wat we doen en brengen een fysiologische reactie in ons lichaam teweeg. Bovendien blijkt dat ons lichaam geen onderscheid kan maken tussen de werkelijkheid en fantasie! Alleen al het denken aan een situatie of deze voor je zien geven al spanningssignalen in ons lijf. Denk maar eens aan een virtuele achtbaan rit, je weet dat het fantasie is en toch reageert je lichaam met dezelfde spanningsreacties. Het is daarom belangrijk om negatieve gedachtes te herkennen en te beseffen dat het maar gedachten zijn die je voorbij kunt laten drijven, kunt loslaten, kunt veranderen in meer helpende gedachten. Op deze manier creëer je rust in je hoofd en in je lijf, waardoor je stressniveau verlaagt en je energieniveau verbetert.